Klimakterierådgivning

Behöver du klimakterierådgivning? Klimakteriet, även kallad övergångsåldern, är en naturlig period av en kvinnas liv som äger rum före och efter den sista menstruationen, menopaus. Hur länge denna period pågår kan vara olika från individ till individ, allt ifrån några månader upp till flera år. Genomsnittsåldern för menopaus infaller vid 51–52 års ålder.

Upplevelsen av klimakteriet är väldigt individuell, vissa går den omärkbart förbi medan andra har besvär kopplat till minskad produktion av våra könshormoner progesteron och östrogen. Dessutom påverkas denna period även av andra faktorer i livet, såsom livsstilsfaktorer. Till oss kan du komma och få rådgivning kring klimakteriet och din hälsa, livsstil och sexualitet.

Ökad kunskap kring klimakteriet kan bidra till en bättre förståelse för de förändringar som sker under denna tid och hur du på egen hand kan lindra eventuella besvär. Vi kan även göra en gynekologisk undersökning, och ge råd kring underlivsbesvär på grund av torra och sköra slemhinnor.

Välkommen att boka tid för klimakterierådgivning!

OBS! Vi utför inte ultraljud och förskriver inte heller östrogen på recept. Endast läkare gör detta. Däremot kan vi hjälpa dig att avgöra om du behöver söka hjälp vidare, samt ge information om vilka olika hormonbehandlingar som finns.